به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایرنا، پیمان عشقی مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران در این باره گفت: تمام فعالیتهای سازمان انتقال خون ایران از جمله اهدای خون، ذخایر خون، ارتقای شاخصهای اهدای خون در حد نیازها و همچنین آمادهسازی فراهم آوردن پلاسمای مورد نیاز بهبودیافتگان مبتلا به ویروس کرونا در پروژه پلاسمادرمانی در طرحهای تحقیقاتی طی ماههای گذشته تحتالشعاع کووید-۱۹ قرار گرفت.
وی با اشاره به اینکه وظیفه ما در سازمان انتقال خون، جمعآوری و فرآوری پلاسمای بهبودیافتگان است، گفت: بهبودیافتگان کرونا در پلاسمای خود پادتن ضدویروس دارند که برای نجات بیماران مبتلا مفید است و این امر در دنیا مورد اقبال قرار گرفته است.
عشقی ادامه داد: بهترین زمان برای اهدای پلاسما بهبودیافتگان حداقل ۱۴ و ترجیحا ۲۸ روز بعد از بهبودی است تا در این فاصله زمانی مطمئن شویم که آنها دیگر ناقل نیستند و میتوانند بدون هیچ دغدغهای آنها را به مراکز اهدا فراخوان داد. اقدامات لازم برای اهدای پلاسمای بهبودیافتگان ویروس کرونا در پایگاههای انتقال خون از اوایل اردیبهشت امسال آغاز شد و قبل از آن هم این اقدام در بیمارستانها انجام میشد.
وی اضافه کرد: بر اساس استانداردهای جهانی، بهبودیافتگان کرونا یک ماه بعد از بهبودی و با توجه به شرایط بالینیشان میتوانند خون یا پلاسمای خود را اهدا کنند. توصیه ما این است که به فاصله یک ماه بعد از اولین اهدا نیز میتوانند، دوباره پلاسما اهدا کنند و حداقل تا ۳ ماه بعد از بهبودی بیمار مبتلا به کرونا، اهداء پلاسما را ادامه دهند چراکه بعد از گذشت این زمان سطح پادتن کاهش خواهد یافت.
مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران گفت: همه بهبودیافتهها شرایط اهدای پلاسما را ندارند و سن اهدا باید بین ۱۸ تا ۶۰ سال باشد و این در حالی است که میانگین سن مبتلایان به ویروس کرونا بستری شده در بیمارستانها ۴۵ تا ۵۰ سال است.
عشقی اضافه کرد: بانوانی که سابقه زایمان داشته باشند ممکن است که پلاسمای آنها برای استفاده بیماران مبتلا به کرونا عوارض داشته باشد، اما پلاسمای این بانوان برای تولید دارو میتواند مناسب باشد، اما برای مصرف مستقیم برای بیماران ممنوع است؛ بنابراین این گروه از بانوان از اهدای پلاسما برای مصرف مستقیم در بیماران معاف هستند.
وی تاکید کرد: اما خانمهایی که سابقه بارداری ندارند یا مجرد هستند و همچنین آقایان بین سنین ۱۸ تا ۶۰ سال برای اهدای پلاسما در اولویت قرار دارند.
عشقی تصریح کرد: همچنین برخی از مبتلان به کرونا که بهبود یافتهاند هم دارای فشار خون چاقی، دیابت یا برخی علائم دیگر هستند که شرایط اهدای پلاسما را ندارند.
- دریافت پلاسما از ۱۰ تا ۲۰ درصد از بهبودیافتهها
مدیرعامل سازمان انتقال خون گفت: تخمین زده میشود که از حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد از بهبودیافتگان میتوان پلاسما گرفت اما متاسفانه افراد بهبودیافته که برای اهدای پلاسما مراجعه میکنند خیلی کمتر از این آمار هستند.
عشقی تاکید کرد: بیش از ۴۰ روز از آغاز اهدای پلاسما در انتقال خون گذشته و حدود ۱۱۰۰ نفر اهدا کننده داشتیم و امید داریم این آمار در ماههای بعد افزایش پیدا کند. این امر نشان میدهد که در زمینه اهدای پلاسمای بهبودیافتهها، رسانهها باید بیشتر فعالیت کنند تا اهداکنندهها بیشتر برای اهدا تشویق شوند.
وی اضافه کرد: این در حالی است که موج دوم کرونا شروع شده است و استانهای گرمسیر قرمز شدهاند؛ در پاییز نیز با موج دیگری مواجه خواهیم شد و تا زمانی که واکسن یا دارو وارد بازار شود تامین پلاسما برای پلاسما درمانی نظر سیاستگذاران است.
- نتایج پلاسما درمانی
مدیرعامل سازمان انتقال خون در خصوص نتایج حاصل از پلاسما درمانی بر روی بیماران مبتلا به کرونا، گفت: مطالعات در این زمینه بر دو نوع است؛ یکی شامل گزارش است و دیگری هم مطالعات کارآزمایی بالینی است، بر اساس مطالعات گزارش، در ۹۵ درصد مطالعات نتایج بسیار مثبت بوده است. نتایج از ایران را هم برای چاپ ارسال کردهایم و در بیماران بدحال (در خطر مرگ) در بازه زمانی ۱۴ روز بعد از تزریق زودرس پلاسما تنها ۱۸ در صد در آنها شاهد مرگ بودیم، در حالی که در بیمارانی که با تاخیر دریافت کردند ۵۰ درصد مرگ و میر داشتیم.
عشقی ادامه داد: در باره زمانی ۳۰ روزه این تفاوت در گروه دریافتکنندگان زودرس و دیررس پلاسما ۲۶ درصد مرگ و میر در برابر ۵۶ درصد مرگ و میر بوده است، بنابراین هر چه پلاسما زودتر به بیمار رسید مرگ و میر هم کمتر اتفاق افتاده است. در جهان در مورد نتایج کارآزمایی، یک نتیجه در چین در مورد شهر ووهان که درآن بیماران بدحال بودند، انجام شد و نتایج حاصله به صورت معناداری مثبت بود و تقریبا این نتایج مشابه نتایج ما بود.
- دنیا به سمت پلاسمادرمانی میرود
مدیرعامل سازمان انتقال خون گفت: دنیا به سمت پلاسما درمانی میرود و در حال حاضر در زمینه پلاسما درمانی، به صورت همزمان ۱۰ تا ۱۵ مورد معتبر مطالعاتی در حال انجام است. در ایران هم مطالعات کارآزمایی از ابتدای بحران تاکنون انجام میشود؛ سازمان انتقال خون هم درگیر این موضوع است و فعلا نیز در استانهای قرمز مانند خوزستان، سیستان و بلوچستان و هرمزگان کارآزمایی بر اساس تزریق پلاسما از روز اول انجام میشود تا شاهد نجات بیشتر بیماران باشیم.
عشقی در پاسخ به این سئوال که آیا سازمان بهداشت جهانی در زمینه پلاسما درمانی کمکهایی به ایران داشته است، گفت: هر چند انتظار میرود سازمان بهداشت جهانی پاسخ مثبتی به درخواست ما برای ورود پلاسما درمانی در پروژههای بینالمللی این سازمان بدهد ولی ما از سازمان بهداشت جهانی کمکی نخواستیم که به ما تجهیزات بدهند، چراکه خودمان امکان جمعآوری پلاسما را داریم و حتی بخش خصوصی در ایران هم این امکان را برای جمعآوری پلاسما برای تولید دارو دارد. البته سازمان انتقال خون بر اساس اساسنامه متولی تهیه و توزیع خون و فرآوردههای آن برای مصرف در بیماران است و باید خون و فرآوردههای خون برای شرایط ویژه داشته باشد و به عنوان یک وظیفه سازمانی از اوایل اردیبهشت ماه امسال شروع به جمعآوری پلاسمای بهبودیافتگان کرد.
نظر شما